Kirjaudu sisään


Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 

Etusivu : Perustietoutta : Reseptejä

Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Tattarihapanleipä
ViestiLähetetty: 27.11.07 21:38 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
Onko kellään ohjetta kuinka itse saisi hapatettua tattarileipään juuren ja sitten vielä reseptiä siihen taikinaan. Hiiva kun ei käy itselleni, niin pitäisi saada käyttämällä aikaiseksi juuritaikinapohjainen taikina.

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 27.11.07 21:52 
Poissa

Liittynyt: 14.04.07 12:26
Viestit: 204
Mahtaisiko onnistua ihan vaan ruisleivän ohjeella? Tuossa yksi varteenotettava testiohje http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=1/6


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28.11.07 15:15 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
Kiitos!Näyttäisi ihan kokeilemisen arvoiselta!

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 28.11.07 16:04 
Poissa

Liittynyt: 14.04.07 12:26
Viestit: 204
Kerro sitten ihmeessä millaista leipää tuli!


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 29.11.07 12:17 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
MInäpä kerron, nyt on juuri käymässä kodinhoitohuoneen pöydän nurkassa. MIes oli illalla katsonut sinne astiaan ja tuli kysymään, että mitä tää on..

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 01.12.07 21:56 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
Toistaiseksi näyttää hyvältä ja toimivalta, eli on alkanut kumpilaan kivasti ja haju on hapan eli toiveita on saada leipää aikaiseksi. Huomenna pitäisi leipoa.

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 02.12.07 15:23 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
Ensimäminen pelti paistettu ja ekan maistiaiset takana: ihan onnistuneen oloiselta vaikuttaa! Eli suosittelen muillekin, joille tattari käy. Onhan siinä vähän vaivaa, mutta saapahan vaihtelua. Ensi kerralla ajattelin laittaa osan jauhoista täyshyvämaissijauhona ja sokerijuuriklaskuituna.

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 02.12.07 18:11 
Poissa

Liittynyt: 14.04.07 12:26
Viestit: 204
Mukavaa, että onnistui! Muistithan ottaa juuripalan talteen, että ensi kerralla on vähän helpompi ryhtyä leiväntekoon?

Noin periaatteessa luulisin kyllä, että tuon voi tehdä melkeinpä mistä hyvänsä jauhosta vaan. Rakenne tietysti pysyy erikoisruokavalioleipänä, vehnäjauhoa ja hiivaa voittaneita leivonnaisten rakenteessa ei ole.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 02.12.07 23:19 
Poissa

Liittynyt: 29.11.06 18:54
Viestit: 999
Paikkakunta: Pirkanmaa
Juuritaikina odottaa jääkaapissa seuraavaa leivontakertaa ja saipa siskokin miehellensä oman juuripalan, että pääsee vähän nopeammin oikeen asiaan leipää tehdessä.

_________________
Allerginen äiti, Esikoinen 3/02 ja Juniori 1/06 ja kaikilla ruoka-aine-, eläin- ja siitepölyallergioita.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.11.10 19:35 
Poissa

Liittynyt: 15.02.10 16:33
Viestit: 75
Paikkakunta: Espoo
Nostan tätä vanhaa ketjua, kun tuolla toisaalla lupasin kirjoitella tattarihapanleivän reseptin seuraavalla leivontakerralla ylös. Laitan omani tähän ketjuun jatkoksi lähinnä tuon aiemmassa viestissä olleen linkin vuoksi. Eli jos pitää tehdä juuri alusta lähtien, linkin takana on ruisleipäohje. Siitä vain korvataan juuren ruisjauhot tattarijauhoilla. Ja ilmeisesti joku ketjussa on tehnyt ko. ohjetta soveltamalla myös tattarihapanleipää.

Kokeilin tällä kertaa tehdä leivän ilman hiivaa. Onnistuu niinkin, mutta rakenne tulee tiiviimpi.

Tattarihapanleipä

Suluissa olevat ainesosat voi jättää halutessaan pois.
* juurta (ohje aiemman viestin linkissä, voit käyttää myös valmista hapanleivän palaa)
* 0,5 l vettä
* noin 450 g tattarijauhoja (noin 100 g lisää, jos lisäät hiivan pieneen nestemäärään sekoitettuna)
* 150 g tattarirouhetta
* (0,5 rkl psylliumia)
* 1 tl suolaa
* (1 rkl öljyä)
* (25 g hiivaa + 1 dl vettä)

Sekoita juuri noin 30-asteiseen veteen. Itse käytän aina kylmää vesijohtovettä. Tällöin käyminen kestää hieman kauemmin. Jos käytät kuivattua juurta (ks. alta juuren säilytys), odota, että juuri liukenee veteen. Lisää sitten noin 200 g jauhoja sekä tattarirouhe ja sekoita niin, että muodostuu löysähkö puuro. Myös tattarileseitä voi käyttää, vähennä vastaavasti muiden jauhojen määrää. Peitä astia kannella ja jätä happanemaan 12-15 tunniksi. Taikinan pitäisi kuplia ja maistua kevyesti happamelta tässä vaiheessa. Hapatusaikaan vaikuttaa mm. huoneen lämpötila ja veden alkulämpötila. Lämpötila vaikuttaa myös leivän makuun.

Jos käytät psylliumia, lisää se taikinaan. Anna turvota noin 10 min, lisää sitten suola, halutessasi vesitilkkaan liuotettu hiiva ja öljy. Lisää viimeiseksi loput jauhot. Taikina on sopivan paksua, kun sitä ei enää aivan saa sekoitettua puuhaarukalla. Jätä taikina vielä "nousemaan" ainakin neljäksi tunniksi (pidempi aika, esim. 8 tuntia, ei haittaa, leivästä voi vain tulla happamempaa).

Leivo taikinasta pieniä leipäsiä (paksuus noin 1 cm, halkaisija noin 7 cm. Leipäsiä tulee noin 20 kpl. Vaihtoehtoisesti voit öljytä kaksi pitkää leipävuokaa ja jakaa taikinan niihin. Erityistä leipomista ei tässä tapauksessa tarvita.

Paista leipäsiä 225 asteessa 25-30 min. Leivän pinta saa tulla kovaksi, niin siihen tulee hyvä maku. Vuokaleivillä paistoaika on pidempi, noin 45 min. Vuokaleipiä voi paistaa aluksi noin 15 min 225 asteessa, sitten lämpötilaa voi alentaa 200 asteeseen ja lämmön voi vaihtaa alalämmöksi.

Leipiin tulee helposti kova kuori (mutta se on mielestäni hyvän makuinen). Kuorta voit yrittää saada pehmeämmäksi
* lyhentämällä paistoaikaa (alenna tällöin lämpötilaa, ettei leipä jää sisältä raa'aksi)
* käärimällä kuumat leivät liinan sisään ja laittamalla käärön muovipussiin jäähtymään (tai vuokaleivän vuoan alle)
* pakastamalla jäähtyneet leivät (pakastimessa käyneen leivän kuori on pehmeämpi)
Vuokaleivät kannattaa leikata viipaleiksi ennen pakastamista.

Juuren säilytys

Seuraavan leivontakerran juureksi riittää taikinakulhon seinämiin jääneet taikinanrippeet. Säilyttääksesi juuren toimi jollakin seuraavista tavoista (itse olen käyttänyt kuivatusta):

* Anna taikinan kuivua avoimen taikinakulhon seinämiin. Karistele täysin kuivuneet hippuset irti kulhosta ja varastoi ne huoneenlämmössä kuten kuiva-aineet. Jos juuri on täysin kuiva, se säilyy useita kuukausia ja herää henkiin, kun siihen lisätään vettä. Muista olla tarkka, että kuivatat juuren hyvin. Kostea juuri homehtuu eikä sitä voi enää käyttää.
* Kaavi kulhon seiniin jääneet taikinapalat pakasterasiaan ja pakasta ne. Tälläkin tavalla juuri säilyy käyttökelpoisena useita kuukausia.
* Kaavi kulhon seiniin jäänyt taikina rasiaan tai kulhoon ja säilytä sitä jääkaapissa. Pitäisi säilyä kuukaudenkin käyttökelpoisena.

Huoh, tulipa pitkä viesti. Toivottavasti selityksestäni saa jotain tolkkua.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 18.11.10 20:37 
Poissa

Liittynyt: 21.01.10 12:32
Viestit: 487
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa
kyllä hyvä ohje!!!kiitos
...aattelin kokeilla tehdä niin että korvaa tattarin teffillä


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 20.11.10 14:41 
Poissa

Liittynyt: 11.09.09 10:24
Viestit: 221
Paikkakunta: Oulu
Minä joskus kokeilin tattarihapanleipää (ohje taisi olla Eila Alhon kirjasta Helposti maukasta). Murustelin olleesta tattarihapanleivästä palan juureksi, ja se meni kyllä ihan mönkään. Tuli jotenkin yököttävä siitä, ja nyt en meinaa uskaltaa kokeilla uudestaan... Varmaankin juuri meni pilalle, enkä tiedä, miksi.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 21.11.10 23:24 
Poissa

Liittynyt: 15.02.10 16:33
Viestit: 75
Paikkakunta: Espoo
Tiina H, millä lailla hapanleipäkokeilustasi tuli ällöttävää? (Maku vai rakenne vai molemmat, osaatko kuvailla tarkemmin). Jos juurivelli on happamen makuista, leivänkin pitäisi onnistua.

Joskus ensimmäisellä kerralla hapatusta pitää jatkaa kauemmin kuin ohjeessa sanotaan. En tiedä, miksi näin on, mutta ainakin ruisleivän juuren kanssa olen huomannut, että kestää muutaman leivontakerran ennen kuin juuri on niin "jytyä" että hapattaa taikinan ohjeen mukaisessa ajassa.

Näissä hapattamis- ja imellyttämisjutuissa lämpötila on kai aika oleellinen. Liian lämmin ei saa olla, ja liian kylmässä ei tapahdu mitään. Ruishan imeltyy kuumassa. Tattarista en osaa sanoa -muistatko yhtään, minkä lämpöistä vettä käytit, voisiko se olla syynä?

Ja sitten vielä kikka, joka unohtui edellisestä viestistäni (äitini oppeja): juureen ensimmäisellä kerralla käytettävä vesi ensin keitetään ja sitten jäähdytetään. Tarkoituksena on varmaankin tappaa haitallisia pöpöjä, enkä tiedä, miten oleellista se on nykyään. Haittaakaan siitä ei kuitenkaan varmaan ole. :D


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 23.11.10 20:25 
Poissa

Liittynyt: 11.09.09 10:24
Viestit: 221
Paikkakunta: Oulu
^ En oikein osaa kuvailla... Se oli sekä taikinana että valmiina sellaista, että se ei ollut ihan selkeästi semmoista, josta voisi sanoa, että on pilaantunut, mutta kuitenkin oli vähän etovaa. Pistin pois pari palaa syötyäni, lapsi ei saattanut syödä ollenkaan. En kyllä yhtään muista, minkä lämpöistä vettä käytin. Tuo keittämisniksi on hyvä! Varmaankin just, ettei jää haitallisia pöpöjä. Käytin juuren palana Vuohelan tattarihapanleivän palaa, eikä tullut yhtään sellaista ihanan raikasta happamuutta kuin siinä on.


Back to top
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 

Etusivu : Perustietoutta : Reseptejä


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com